Ongelukken door heftrucks kosten miljoenen per jaar in de logistieke sector

Datum

man-riding-a-yellow-forklift-with-boxes-1267324

Ongevallen in de logistieke sector worden meestal veroorzaakt door onachtzaamheid of het niet opvolgen van veiligheidsinstructies. Dergelijke ongelukken kosten miljoenen aan bedrijven in de logistieke sector. Voor eigenaren is dit een grote uitdaging, omdat het is moeilijk real-time de beweging te monitoren en daarmee medewerkers aanspreken voor verbetering.

Controle inspectie

De Inspectie SZW gaat de komende tijd extra controles uitvoeren in distributiecentra. Aanleiding is het grote risico op arbeidsongevallen met onder meer heftrucks en pallettrucks.De inspectie ziet de laatste jaren een stijging van het aantal ongevallen in distributiecentra. Het gaat hier om ernstige ongevallen waarbij werknemers, volgens de inspectie met name uitzendkrachten, aangereden worden door heftrucks, elektrische pallettrucks of andere transportmiddelen. 

Voor medewerkers wordt het ook lastig om dit via verzekeringen afgedekt te krijgen, waar zij gevraagd worden voor extra opleidingen. Heftruck chauffeurs worden eigenlijk niet gecontroleerd.

 Heftrucks zijn levensgevaarlijk. Die dingen wegen zelf al minstens 3 ton (je hebt ze zelfs van 15 ton). Als iemand wordt aangereden is dat vrijwel altijd een ernstig ongeval, met verbrijzelde ledematen. Een mensenlichaam is kansloos tegen een heftruck, zelfs bij lage snelheden. Maar nog gevaarlijker is verkeerd liften,waarbij er spullen van de pallet op iemand terecht komen, of erger nog, als de gehele heftruck met lading omkiept. Als je daar onder komt, raak je geheid invalide, als je het al overleeft.Daarom vind ik het onbegrijpelijk dat er zo weinig controle is op heftruckchauffeurs.”In de markt zijn er meerdere alternatieven die tot nu toe niet betrouwbaar zijn, niet aan de privacywet voldoen of zijn ze gewoon niet nauwkeurig en duur. Deze zijn de reden waarom dit nog steeds een hoofdpijn-dossier voor DC’s is. Gelukkig is er een alternatief aan dit probleem dat eigenlijk gratis is.

Door een netwerk van detectie in het pand te verspreiden is het mogelijk om heftrucks, pallets en zelfs mensen (anoniem) te monitoren en ernstige ongelukken helpen voorkomen. Wat nog leuker is is dat deze infrastructuur betaald worden door de besparingen op verlichting en klimaat installaties

Meer weten? Neem contact met ons op voor meer informatie.